Thomas Jefferson University Hospital
 
 

Philadelphia, Pennsylvania

 

For more than 20 years, David C. Brandt, P. E. and his engineering teams have been overseeing engineering design, architectural interface and construction administration of hundreds of millions of dollars in capital expenditures for this major teaching and research  hospital in Philadelphia, PA.

  

 Mr. Brandt’s numerous renovation and new construction projects include major renovations to the original hospital, the Foerderer Pavilion, the Thompson Building, and a new Medical Office Building and a Clinical Office Building.

 

MRI Facility – Main Hospital Building*

At the time of construction, Thomas Jefferson University Hospital’s MRI unit was the first of its kind in the Eastern half of the U. S.   David C. Brandt, P. E., worked directly with Oxford University in England to develop the correct steel masses to make the magnetic forces function symmetrically.

 

 

 

 

 

 

This research laboratory, the first biohazard level four lab built in the Delaware Valley, included a mechanical system for the lab and its anteroom that supplied 100% outside air and total HEPA filtration exhaust. A new central water system, medical gas system, and emergency power were also designed for this facility.

 

 

 

The 80,000 square foot Medical Office Building and the 20,000 square foot Clinical Office Building were both constructed with steel frame on caisson foundations, with full basements. Each building had a central water source heat pump system for ease of control at each suite, and tempered outside air system central to the building.

 

 

 

 

Bodine Cancer Treatment Center*

This extremely challenging project for the design of a new cancer treatment center began with the idea that the center would have to be constructed under the existing hospital in Center City Philadelphia.

     

 

 

 

 

 

 

Emergency and Trauma Center*

This national award-winning project required columns in the original hospital building to be relocated, and the entire ground floor reconstructed, to lower the building’s entrance to street level for ambulance, police and patient access. Access to the new heliport on the building’s roof was provided through a new 10-story vertical elevator shaft, also used for patient transportation.

 

 

 

 

 

All new mechanical, electrical and emergency power was supplied for this project, which covered the entire first floor of the old Main hospital and the Thompson building. The project also included a connecting canopy between two existing facilities on the Jefferson campus.

 

 

 

 

 

This 10.000 square foot facility required a complete new mechanical system, which was housed in a penthouse on the existing ninth floor roof. ew shafts were constructed on the exterior of the existing building from the roof into the subbasement Cancer Center

 

 

 

 

 

The new Cancer Treatment center was then constructed with areas 15 feet below sea level, with two levels of high-density concrete, housing four treatment rooms and two simulator rooms.

 

 

 

 

It took 13 months to excavate under the street and the hospital building. The existing nine-story Operating Room wing was shored as the excavation progressed, in preparation for construction to begin. Complex structural engineering design innovations allowed the new construction to be supported from the existing building caisson system.

 

Mechanical and electrical design for the interior fit-out of both buildings was also provided, and included outpatient suites and MRI suites.

 

Medical Office Building and Clinical Office Building

 

BL4 Laboratory*

 

Since the magnet was not shielded, the engineering design included a structure that transferred the magnet weight from one floor to the next. The installation within the upper levels of the old main hospital building required the reconstruction of three main floors, from structural steel to stainless steel spiral reinforced concrete.